Одеські схематози ДФС-ника Сергія Каширіна та тіньовий «Офіс» контрабанди Сеяра Куршутова

Одеські схематози ДФС-ника Сергія Каширіна та тіньовий «Офіс» контрабанди Сеяра Куршутова
15526 ПЕРЕГЛЯДІВ

Корумпованими чиновниками в наш час і в нашій країні нікого не здивуєш, але коли стають відомі хоча б приблизні масштаби їх заробітку, то уява просто відмовляється повірити в те, що відбувається. Майже щоденно ми чуємо, що то тут, то там викрили чергову партію контрабанди. Особливо боляче про це чути під час епідемії коронавірусу, коли з країни вивозяться життєво важливі медичні засоби. Всіх «героїв» потрібно знати в обличчя, тому розпочнемо з Каширіна Сергія Вячеславовича.

Отже, до Каширін до 20 вересня 2019 року працював заступником начальника митного поста «Одеса-центральний», а тепер виконує обов’язки заступника начальника митного поста-начальник відділу митного оформлення №4 митного поста «Одеса-центральний». свідчить про те, що він є бідним, як церковна миша. За всі роки праці набув у володіння 1/3 квартири площею 70 м; інше майно офіційно зареєстроване на дружину; цінних паперів та грошових активів немає.

Основою для безперебійного постачання грошей повз бюджет є активна робота Сергія Вячеславовича. Він є професіоналом своєї справи, адже ніколи не був на сторінках ЗМІ, проте на багатьох одеських форумах його прізвище є більш, ніж обговорюваним. Цікаво, що чоловік середнього віку немає сторінок в соціальних мережах і навіть Google (який знає все), не може знайти його портрет.

Загальна схема відмивання грошей є надзвичайно простою, проте активно функціонує вже майже десяток років. Для імпортерів встановлюється «такса», яку вони повинні були платити за безпроблемне митне оформлення і імпорт товарів. Основні потоки йшли через Одеський регіон. З кожного контейнера з Китаю і кожної машини з Туреччини організували корупційний збір. Щомісяця «знімали» значні суми. Тому Каширін підтримує тісні стосунки з контрабандистом Віктором Шерманом, фірмам якого дає «зелене світло» під час їх митного оформлення на Одеській митниці. Також він співпрацює з одним із управляючих тіньового «Офісу» контрабанди в Україні Сеяром Куршутовим, який надає йому вказівки щодо контрабандних потоків в Одеській митниці.

Сеяр Куршутов

Документально підтвердити точний обсяг контрабанди дуже важко. Адже саме приховування фактів і збиття каси з потоків є основою діяльності Офісу. Частково оцінювати процеси можна, виходячи з поодиноких «збоїв», коли в силу обставин ті чи інші товари затримуються: або під тиском міжнародних партнерів або коли власники не дійшли згоди з угрупуванням. «Офіс» за допомогою державних інструментів, «переконує» крупних імпортерів та експортерів, аби ті враховували їхній інтерес. Це стосується, як тих, хто намагається власними силами обходити закон, так і тих, хто прагне працювати «в білу».

На Одеській митниці, як кажуть самі митники, знову виринув відомий «схемщик» Сеяр Куршутов, який встиг вже «порозумітися» з керівництвом одеської та центральної митниці, зокрема в нього дуже хороші стосунки із вищезгаданим Сергієм Каширіним. Тепер без цього «смотрящего» в Південному регіоні не можна завести жоден контейнер або трак з товарами. В основному в цих схемах фігурував народний депутат минулого скликання від БПП Олександр Грановський, а виконавчим директором цього «корупційного Центру» називали Куршутова, який відповідав за корупційний збір багатомільярдних надходжень з імпортерів. «Центр» створений за прикладом класичної ОЗУ, схема вимагання також діяла за всіма стандартами жанру. Для імпортерів встановлювалася «такса», яку вони повинні були платити за безпроблемне митне оформлення і імпорт товарів. За «роботу» з Південним регіоном і фінансовими потоками у Куртушова відповідає контрабандист Віктор Шерман. Грановський вже давно ізраїльський громадянин, а схеми нормально працюють на митниці й досі. Мільярди гривень йдуть повз бюджет, процвітає тиск на бізнес і схематоз.

Віктор Шерман

Сеяр Куршутов - кримський татарин, виходець з м.Саки (АР Крим), який до 2014 року жив на півострові, володів компанією «Чисте місто плюс», що засвітилася в справі про ухилення від сплати податків на суму в 3100000 грн. До анексії Куршутов був відомим русофіл, часто відвідував РФ - в мережі «ВКонтакте» до сих пір є сторінка Куршутова, де місцем його проживання значиться - «Москва, Росія», яку він правда останній раз відвідував в 2016. Це не завадило йому швидко перефарбуватися в патріота, виїхати з включеної території і стати «правою рукою» Грановського. Скромна офіційна біографія Куршутова свідчить, що він займається консалтингом в питаннях логістики і транспорту, є радником президента Асоціації платників податків України та має власний бізнес, пов'язаний з перевезеннями. Але насправді це верхівка айсберга, адже митники і контрабандисти прекрасно знають Сеяра в іпостасі жорсткого контролера від Офісу. Він ставить плани членам злочинного синдикату, забезпечує «зелені коридори» для товарів, створює проблеми несистемним контрабандистам і вирішує проблеми з визначенням гонорарів.

У середньому країна втрачає понад 2 млрд доларів щорічно на товарах широкого вжитку через контрабанду. Значна частина продукції йде морем, а місцем розмитнення є Одеська область. Держава втрачає біля 4 млн. доларів США щомісячно. Одна зі схем полягає в декларуванні товарів іншого найменування ніж, ті, що знаходяться в контейнерах. Причому, компанії-імпортери є фіктивними і слугують прокладками для розмитнення. Зокрема, в серпні 2017 року через Одеську митницю дві такі фірми – «Грейс Профі» та «Сан Сіті ЛТД» завезли 26 контейнерів, в документації на які товар був замінений на іншу номенклатуру з більш низькою митною вартістю. Провернути такі сірі схеми неможливо без відома керівництва митниці. Інша схема полягає у «викраденні» арештованого митниками контейнерного товару. Подібна ситуація мала місце влітку 2018 року на тій же Одеській митниці. 37 контейнерів, що були під арештом, таємниче зникли, а потім опинилися на ринку «7 кілометр». Один із найбільш прибуткових контрабандних товарів в контейнерних схемах – це східні тканини, що йдуть з Туреччини та Афганістану. За даними колишнього керівника митниці Анатолія Макаренка в першому кварталі 2017 року легально ввезено лише 10,7 тис. тон турецьких тканин, тоді як за аналогічний період 2014 року – 37,5 тис. тон. Це свідчить про зростання обсягів контрабанди цього товару.

«Стандартний» товар який проходить «контроль» через «Офіс» - це кокаїн… Ключовий маршрут – морем: Пд. Америка - Одеська обл.

В Україні кокаїн в основному завозиться в бананах з держав Південної Америки. Після морського шляху частина наркотику поширюється в Україні, а більшість курсує автотранспортом і залізницею в держави ЄС. Вже на західному кордоні кокаїн маскується різним чином. Головне, що «зелене світло» на це дає Офіс. Обчислити масштаби ринку вкрай складно, адже мова йде про забороненому продукті.

Нагадаємо лише, що в - 257 кг в 5-ти контейнерах з бананами. Це нетиповий випадок для української митниці, адже частіше наркотики вільно проходять митні бар'єри. Одеса - ключовий перевалочний пункт наркоторгівлі. Заборонено порошок йде туди з Південної Америки, Об'єднаних Арабських еміратів і з Туреччини. За інформацією ЗМІ, великі партії наркотиків в Одеському порту виявлялися митниками та СБУ лише під тиском іноземних колег. Причому, показові непродумані затримки виконавців тільки ламали іноземним правоохоронцям всі плани по виявленню всього ланцюжка наркоторгівлі - від продавця до покупця. Однак, з огляду на зацікавленість Офісу в стабільності великого кокаїнового шляху через Україну, в цьому немає нічого дивного.

А якщо до кокаїну добавити: нафтопродукти, сигарети, спирт, елітні авто, товари широкого вжитку, та інші – то що отримуємо?!...

Тому поки такі, як Сергій Каширін залишатиметься на своїй посаді, а митницями керуватимуть такі тіньові «офіси» як Сеяра Куршутова - Україна буде втрачати мільярди доларів які мали б потрапити у державний бюджет.    

Далі буде…

Теги: ДФС,контрабанда,коронавірус,Каширін Сергій Вячеславович,Одеська митниця,Сеяр Куршутов,Віктор Шерман
Автор: admin.politica.com.ua

PEREVOZKA-EXPORT.COM © 2019